ECZACININ UYMASI GEREKEN KURALLAR

- ECZACININ UYMASI GEREKEN KURALLAR-

YENİ ÜYELER:

  1. Eczacı tarafından Odamıza kayıt işlemi tamamlandıktan sonra https://www.tebeczacikart.com adresinden “Eczacı Kart Talep Et” butonu aracılığıyla ücretsiz Eczacı Kartı başvurusu yapabilirler.
  2. Elektronik İmza almak isteyen üyelerimiz Odamıza kayıt işlemi tamamlandıktan sonra; Eczacı Odası’na şahsen başvurarak, e-imza matbu formu doldurup, 550.-TL (ücret tutarı değişiklik gösterebilir) ödemesini yaparak yaklaşık 15 gün içinde e-imzalarını Odamızdan teslim alabilirler.

A) ECZANE AÇILIŞINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR

  1. Ruhsatınız gelmeden hizmet vermeyiniz.
  2. Eczanenin görülebilir cephelerinden en az birine eczanenin adını gösterir ışıklı veya ışıksız levha konulabilir. Ayrıca eczanenin sahip ve mesul müdürünün adı ve soyadı rahatça okunabilecek şekilde vitrin camına yazılabilir. Eczane dışına seyyar veya sabit tabela koyup asmayınız.
  3. Bilindiği üzere; Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik 12.04.2014 tarihli ve 28970 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 28.03.2016 tarih ve 29667 sayılı Resmî Gazete ‘de yayımlanan Yönetmelik Değişikliğinde yer alan Geçici Madde 4'ün (2) inci fıkrasına göre, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından “Eczane Levha Standartları Kılavuzu” yayınlanmıştır. Eczane tabela işlemleri sırasında Kılavuz’da belirtilen standartlara uyulması gereklidir.
  4. Eczaneler, aydınlık, rutubetsiz ve havadar olmalı; zeminleri ise karo mermer veya benzeri malzemeyle döşenmelidir.
  5. Eczanelerin laboratuvar kısımlarının, hastalarla irtibatı olmayacak şekilde ayrılmış olması gerekir. İlaç yapmaya ayrılmış bankonun üzeri, cam, fayans veya mermer olmalıdır. Hassas, santigram veya kiloluk teraziler, ayarları bozulmayacak şekilde banko üzerinde veya ayrı, özel masada bulundurulmalıdır. Laboratuvarda akan su bulunması gereklidir.
  6. Laboratuvar malzemelerini eksiksiz, iş görür halde ve temiz bulundurunuz. İki yılda bir terazinizin kontrolünü yaptırmayı unutmayınız. Produi (tıbbi madde) çeşidinizi yeterli düzey ve çeşitte, uygun saklama koşullarında tutunuz.
  7. Muvazaalı eczane açmayınız ve girişimde bulunmayınız. Bu tür önerileri Eczacı Odası ve Sağlık Müdürlüğü’ne (varsa belgeleriyle beraber) en kısa sürede duyurunuz.
  8. Ödeme kaydedici (yazar kasa) ve kredi kartı ( POS) cihazlarının zaman ayarlarının yerel saate uygun olmasına özen gösteriniz, yanlış zaman gösteren cihazlarınızı ayarlattırınız.
  9. Eczacılar bir defaya mahsus olmak üzere ticaret siciline kayıt olmak zorundadırlar. Eczacı Odası’na ruhsatname başvurusu öncesinde Ticaret Sicil Memurluğu’na kayıt ve eczane isminizi tescil ettiriniz. Kayıtların yayınlandığı Ticaret Sicil Gazetesi’ni saklayınız. Adres, Soyadı ve Eczane ismi değişikliklerini mutlaka Ticaret Sicil Memurluğu’na bildirmeyi unutmayınız.
  10. Eczanede “KDV Dahildir” levhasını görünür bir yere asınız. Yazar kasa kullanma ruhsatını muhafaza ediniz; kullanma izin levhasını asınız. Belediye ilan reklam vergi levhasını asınız. Eczanenizde eleman çalıştırıyorsanız SGK Aylık Bordolarını görünür bir yere asınız.
  11. İş yasalarımız gereğince 15 yaşını doldurmamış kişilerin çalıştırılması yasaktır. Sadece eczacılar 15 yaşından küçük olan kişilerin kanuni vasilerinin yazılı iznini alarak bu kişileri eczanede çalıştırabileceklerdir. Bu yazılı izin belgesinin eczanenin personel defterine işlenip saklanması gerekmektedir. 16 yaşından gün almış kişilerin S.G.K üyesi olarak işyerlerinde çalıştırılmaları mümkündür.
  12. Eczane ruhsatlı alanı dışında ilaç ve ilaç dışı ürünler satmayınız.
  13. Nakil yapıldığında adres değişikliğinizi SGK’ya ve İl Sağlık Müdürlüğü’ne bildiriniz.
  14. 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 01 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe giren ilgili maddesine göre sicil numarasının, ticaret unvanının, işletmesinin, merkezinin gösterilmesi zorunludur. Ticaret unvanının, MERSİS numarasının (MERSİS numarası verilmeyenler ticaret sicili numarasının) gösterilmesine, yazar kasalardan alınan perakende satış fişlerinde madde kapsamındaki bilgilere yer verilmesini teminen gerekli program değişikliklerini yaptırmaları gerekmektedir.

B) ECZANEDE UYULMASI GEREKEN KURALLAR

  1. Eczanede ruhsat, diploma, büyük boy eczacı fotoğrafı ve Atatürk resmi asılı olmalıdır.
  2. Eczane mesai saatlerine dikkat ediniz.
  3. Eczanede geçerli majistral tarife bulundurunuz ve majistral ilaçları bu tarifeye uygun fiyatlandırınız.
  4. Vitrinde ilaç reklam yasağına aykırı ilaç, kutu, pankart yapıştırma v.b. malzeme bulundurmayınız.
  5. Reçete ile satılması zorunlu ilaçları reçetesiz satmayınız.
  6. Uyuşturucu ve psikotrop ilaçların miadı dolanlarını Renkli Reçete Sistemi’nden çıkışını yapıp, Sağlık Müdürlüğü’ne götürerek imha-iptal tutanağı hazırlatınız ve imha tutanaklarını saklayınız.
  7. Uyuşturucu ve psikotrop reçetelerini 5 yıl saklama zorunluluğu vardır.
  8. Uyuşturucu ve psikotrop reçetelerinde imza-kaşe, protokol eksiği varsa kesinlikle kabul etmeyiniz.
  9. Reçetesiz majistral ilaç hazırlayıp satmayınız.
  10. Reklam, tanıtım, duyuru gibi gerekçelerle el ilanı, hediye, ambalaj kâğıdı, torba, poşet, kartvizit v.b. malzeme yaptırıp, dağıtmayınız. Karne kapları içine kartvizit, kroki gibi yönlendirici malzeme koymayınız.
  11. Fiyat küpürü ve/veya barkodu olmayan ilaçlar bulundurmayınız ve satmayınız.
  12. Eczane ruhsatnamesi, eczacının diploması ve 30x40 cm ölçülerinde eczacı fotoğrafı eczanede dışarıdan girildiğinde fark edilebilir yerde asılı olmalıdır.
  13. Psikotrop ve Narkotik ilaçları kasada ve kilitli muhafaza ediniz. Bu ilaçların giriş-çıkışlarını ve Renkli Reçete Sistemi’nden kayıtlarını titizlikle takip ediniz. Asla eczane raflarında tutmayınız, özel reçeteler dışında satmayınız. Bu ilaçların reçete ve döküm listelerini zamanında İl Sağlık Müdürlüğü’ne ulaştırınız. Onay sonrası geri dönen suretlerini ayrı bir dosyada saklayınız.
  14. Eczanelerde satılan ve soğuk zincirde saklanması gereken ürünlerin buzdolaplarında, yiyecek-içecek maddeleri bulundurulmamalıdır.
  15. Ruhsatı olmayan, kaçak yolla gelen ilaçları eczanede bulundurmayınız, vermeyiniz ve satmayınız. Temininde aracı ve/veya yardımcı olamayınız.
  16. Eczane hijyen koşullarına özen gösteriniz.
  17. Eczanenizi haber vermeden kapatmayınız.
  18. Adres, mesul müdür v.b. değişikliklerde Eczacı Odası, Sağlık Müdürlüğü, Vergi Dairesi, Ticaret Sicil Memurluğu (değişikliğin yayınlandığı Ticaret Sicil Gazetesi’ni Demirbaş Dosyanızda saklamayı unutmayınız) ve sözleşmeli olduğunuz resmi-özel tüm kurumları en geç 15 gün içerisinde bilgilendiriniz, sözleşmelerinizi yenileyiniz.
  19. Askerlik hizmeti v.b. uzun süreli eczaneden ayrılışlarınız için mesul müdür tayin ediniz.
  20. 24 saati aşan süre ile eczanede bulunamayacaksanız mesul müdür atayacağınız eczacı ile Eczacı Odası’ndan alacağınız formları onaylayarak Eczacı Odası'na ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne teslim ediniz.
  21. Eczanenizin adresi belediye tarafından değiştirilmişse, ilgili belediyeden alacağınız adres bilgisini gösteren numarataj belgesini eczane ruhsatnamesinin güncellenmesi için İl Sağlık Müdürlüğü’ne bildiriniz. Belediyeden alınan söz konusu belge ile adres değişikliğinizi Eczacı Odası’na ve SGK'ya bildiriniz.
  22. Eczanede yapılacak önemli tadilat işlemleri İl Sağlık Müdürlüğü ve Eczacı Odası’na bildiriniz.
  23. 6197 Sayılı Eczacılık Yasası gereği bulundurulması gereken defterlerin kayıtlarını düzenli tutunuz.
  24. Eczanede boş ve/veya tahrifatlı reçete bulundurmayınız. Reçetelerde asla tahribat yapmayınız ve ilaç eklemeyiniz.
  25. Reçetedeki ilaçlara eş değer ilaç verirken birebir tüm değerlere uygunluğuna riayet ediniz. Eş değer ilaç fiyatının reçetede yazan ilaç fiyatına göre Kurum lehine ucuzluğuna dikkat ediniz.
  26. Reçete, sevk kağıdı, sağlık kurulu raporu, kültür antibiyogram sonuç raporu, tomografi, MR raporu, kemik dansite raporu v.b. resmi belgelerde ne amaçla olursa olsun düzeltme, tahribat yapmayınız. İmza taklidi yapmayınız; yapılmasında aracı olmayınız.
  27. Resmi reçetelerde hekim ve/veya hasta onayı, bilgisi olmaksızın ilaç ve/veya majistral ilaç yazdırmayınız.
  28. Sahte sağlık kurulu raporlarını ve fotokopilerini bulundurmayınız. Bunlara dayanarak düzenlenmiş reçeteleri kabul ve fatura etmeyiniz.
  29. Usule uygun düzenlenmemiş reçeteleri almayınız ve fatura etmeyiniz.
  30. Sahte reçete düzenlemeyiniz, düzenlettirmeniz için yapılan önerilere itibar etmeyiniz. Bu fiile iştirak etmeyiniz. Bu reçeteleri kabul ve fatura etmeyiniz. Bu konudaki önerileri Eczacı Odası’na derhal duyurunuz.
  31. Hastalara eksik ilaç vererek, sonradan reçeteye kupür eklemeyiniz.
  32. Telefon, faks, bilgisayar ortamında sipariş karşılamayınız ve kabul etmeyiniz.
  33. Reçete arkasına sadece hasta veya ilacı alan kişinin imzasını ve mümkünse telefon numarasını, adresini kaydedeniz.
  34. Komisyon karşılığı reçete alışverişine karışmamaya özen gösteriniz. Önerileri Eczacı Odası’na hemen duyurunuz.
  35. Sahte olarak ilaç küpürü ve/veya kutusu bastırılması, kullanılması, bulundurulması, reçetelere yapıştırılarak fatura edilmesi yasaktır.
  36. Doktor numunesi ilaç bulundurmayınız, vermeyiniz ve satmayınız.
  37. Eczanede kesilmiş ilaç küpürü, barkodu bulundurmayınız.
  38. Doktor numunesi ve/veya miadı geçmiş ilaç küpürlerini resmi reçetelerde asla kullanmayınız.
  39. Resmi fiyatın üzerinde ve/veya altında ilaç satışı yapmayınız, satışlarınızı dövizle belirlemeyiniz.
  40. Yüksek fiyatla tıbbi malzeme satmayınız.
  41. Deontoloji kurallarına uyunuz.
  42. Eczanede bulunan ilacı hastaya vermek zorunda olduğunuzu unutmayınız.
  43. K.D.V. indirimi için yapılan teklifleri kabul etmeyiniz. Fiş ve faturasız satış yapmayınız.
  44. Resmi kurumların bilgisayar kayıtlarına gerçek olmayan reçete verileri kaydetmeyiniz. Bu bilgiler sonradan silinse de ana bilgisayardan silinmediğini unutmayınız.
  45. Veteriner ve zirai amaçlı üretilmiş ilaçları beşeri ilaç olarak önerip kullandırmayınız.
  46. Eczanede sahte kaşe ve mühür bulundurmayınız, kullanmayınız.
  47. Eczanede boş ilaç kutusu bulundurmayınız.
  48. Bakkal, bakkaliye toptancısı, market, benzin istasyonu v.b. yerlere toptan satış anlamında ilaç satmayınız.
  49. Eczanede sağlık kurulu raporu veya fotokopisi bulundurmayınız.
  50. Çalıntı ilaç satmayınız, size ulaşan önerileri Eczacı Odası, Sağlık Müdürlüğü ve Emniyete bildiriniz.
  51. Ecza depolarından perakende satış yapılması yasaktır.
  52. Ecza depolarından eczane dışındaki yerlere satış yapılmasına izin vermeyiniz.
  53. Ecza depolarından aldığınız ilaçları başka ecza depolarına toptan fatura etmeyiz, takas etmeyiniz.
  54. Hastane eczanelerinde yatan hasta dışındakilere ilaç satışına izin vermeyiniz.
  55. Reçete, sevk kağıdı, antibiyogram test sonuç raporu, tomografi raporu, MR raporu, kemik dansite ölçüm raporu v.b. resmi evraklar üzerinde kaşe ve mühür kazıntısı olmamasına dikkat ediniz, yapmayınız.
  56. Resmi ve özel kuruluşlarla vermeniz gereken oranın üstünde iskonto ile sözleşme yapmayınız.
  57. Sağlık Müdürlüğü denetimlerine engel değil, yardımcı olunuz.
  58. İlaç küpürü satışı tekliflerine itibar etmeyiniz. Böyle teklifleri derhal Eczacı Odası’na bildiriniz.
  59. Miadı geçmiş ilaç bulundurmayınız, vermeyiniz ve satmayınız. İmha veya bilançoda zarar olarak kaydetmek için miadı geçmiş ilaçları ayrı bir kutu içinde ve fiyat küpürü ile bandrollerini mürekkepli kalemle iptal ederek, bağlı olarak saklayınız.
  60. İlaçla ilgili saklama ve soğuk zincir koşullarına dikkat ediniz.
  61. Hasta katılım paylarını tam ve eksiksiz alınız.
  62. Küpürlü reçete karşılığı ıtriyat ürünü veya başka ilaçlar vermeyiniz.
  63. Eczanede çalışan eczacı ve personele beyaz önlük giydiriniz. Eczacı önlüklerinin göğüs cebi üzerinde eczacının ad ve soyadının belirtilmesi zorunludur.
  64. Eczanede hasta muayene ve tedavisine izin vermeyiniz.
  65. Küpürü kesik ilaçları ıskontolu satmanın kusuru daha da arttıracağını unutmayınız.
  66. Sağlık Uygulama Tebliği, S.G.K. ve diğer Kurum Protokolleri hükümlerine uygun düzenlenmemiş reçeteleri kabul ve fatura etmeyiniz.
  67. Eczanenize sigorta poliçesi satın alırken defterdarlığa bildirdiğiniz envanterin üzerindeki tutarlarda poliçe satın almayınız.
  68. İlaçların içerisinden tek olarak ilaç satmayınız. (Tek tablet, tek ampul vb.)
  69. Eczanenizde enjeksiyon, tansiyon ölçümü, kan, kolesterol tahlili, gebelik testi…v.b. işlemler yapmayınız ve yaptırmayınız.
  70. Dönem sonlandırma yapılan ayı takip eden ayın en fazla 7'sine kadar fatura kesilmesi gerekmektedir. 7'sinden sonra kesilen faturalar için Maliye tarafından V.U.K’a göre ceza kesilmektedir.

C) NÖBETLERDE UYULMASI GEREKEN KURALLAR

  1. Nöbet çizelgeleri saat 17:00 civarı değiştirilmelidir.
  2. Eczaneler, kapalı olsalar dahi, nöbetçi eczaneleri gösteren ışıklandırılmış bir levha asmak zorundadırlar. Ayrıca, nöbetler içerdekileri uyarmak için, eczane kapılarına zil düzeni kurulması zorunludur.
  3. Nöbet çizelgesi yanlış asılmış eczanelerde doğru listenin tamamını gösterir grup kartının fotokopisi, yanlış listenin üstüne yapıştırılabilir.

D) ODA İLE İLİŞKİLER

  1. Eczacı Odası Yönetim Kurulu’nun istediği bilgi ve belgeleri vermek zorunluluğunuzu unutmayınız.
  2. Basın ve bilgisayar yoluyla T.E.B. ve Eczacı Odası aleyhine beyanatta bulunmanın mesleki ve adli yönden suç oluşturabileceğini unutmayınız.
  3. T.E.B. Büyük Kongreleri’nde alınan kararları izleyiniz ve kararlara uyunuz.
  4. T.E.B. ve Eczacı Odaları organlarının çalışmalarını aksatan ve engelleyen davranışlarda bulunmayınız.
  5. Katıldığınız T.E.B. ve Eczacı Odalarının toplantılarının sükunetlerini bozmayınız.
  6. Oda Yönetim kurallarına uyunuz.
  7. Eczacı Odası Yönetici ve Temsilcilerine hakaret, saldırı, kanıta dayanmayan suçlama ve benzeri davranışlarda bulunmayınız.
  8. Denetimleri engellemeyiniz, denetçi meslektaşlarınıza yardımcı olunuz, hakaret etmeyiniz.

E) MESLEKTAŞLAR İLE İLİŞKİLER

  1. Meslektaşlarınızla iyi geçinmeye çalışınız. Gerçek dışı, belge ve şahitlere dayanmayan isnatlarda bulunmayınız.
  2. Hastanın istediği eczaneyi ve/veya hekimi seçmesini engellemeyiniz.
  3. Sözleşmesi olmayan veya feshedilmiş eczanelerin kabul ettiği reçeteleri kabul ve fatura etmeyiniz.
  4. Sözleşmenizin olmadığı veya feshedildiği kurumların reçetelerini kabul ederek başka eczaneler üzerinden fatura ettirmeyiniz.

F) DİĞER SAĞLIK PERSONELLERİ İLE İLİŞKİLER

  1. Hekimlerin eczanede reçete yazmalarına izin vermeyiniz.
  2. Hasta, hekim, ilaç firması yetkilileri, yardımcı sağlık personeli ve sağlık kuruluşu çalışanları ile anlaşarak haksız ilaç elde etmek, reçete yönlendirmek, toplamak, yazdırmak, reçete düzeltmek, çıkar ilişkisi kurmak v.b. fiillere katılmayınız. Bu konudaki öneri ve belgeleri Eczacı Odası’na hemen bildiriniz.
  3. Hastaların muayene olmadan reçetelerinin düzenlenmesine aracılık etmeyiniz.